You're better than that

Vi var väl ett tusental som samlades för att demonstrera mot FRA, och allt gick skapligt. Vi gick från Gustaf Adolfs torg, upp mot Götaplatsen, där tal skulle hållas. Tyvärr fanns inte ett enda borgerligt parti representerat... det gör inte mig något, jag kallar mig själv miljöpartist, men det hade varit trevligt att se dem stå emot; vilket så många av dem gör.

Tal

På vår vandring uppåt fick jag syn på en samling svartklädda, hårda typer som ställt sig i ett led framför Konstmuséet, och som blickade ner över Götaplatsen där vi alla samlades. De hade svarta flaggor, och såg inte ut att delta i demonstrationen. De utstrålade liksom "nazism", vilket låter väldigt fördomsfullt... men de såg så militanta ut, bestämda. Med benen brett isär, med mörka jackor/tröjor och jeans. De höll en banderoll, det stod något i stil med "Frihet är slaveri. 1984 - IDAG - FRA" sedan något om Nationalistisk blablabla. Polisen rörde sig omkring dem och höll uppsikt.

Under själva talen stod de stumma, applåderade aldrig, visade inget engagemang, men tog en hel massa foton och filmade oss. Ett par av dem drog sig undan och började täcka sina ansikten. Det gjorde flera av demonstranterna också - i vilket syfte har jag ingen aning om.

När det så var miljöpartistens tur att hålla tal gjorde sig det hårdföra ledet redo att gå. De ställde sig i ett tåg, och marscherade med sina svarta fanor bort därifrån, ledda av polisen. Då, brister halva demonstrationssamlingen ut i: "Inga nazister på våra gator!"

Så förbannat, jävla onödigt! Vi hade inte samlats där för att skrika åt nazisterna, vi stod där för att lyssna på talen... vi stod där för att vi inte accepterar FRA-lagen... Ge inte "nazisterna" den uppmärksamheten, att avbryta det vi samlats för. De var ju påväg därifrån, vad mer begär ni? Vi kan inte hålla nazisterna borta från våra gator, och det borde vi heller inte! Om vi tvingar ut dem, tvingar de att gömma sig, kommer deras åsikter aldrig bli bemötta. De kommer inte kunna bli ifrågasatta om de lever och planerar i det tysta. Jag menar inte att de har rätt, men de har rätt till sin uppfattning. Sen är det upp till oss att försöka ändra den, få de att se på saken i ett annat ljus. Men det funkar inte att stå och gasta åt dem under en demonstration som rör sig om något helt annat. Då vinner de.

Vi måste visa att vi är bättre än dem. Inte låta kvällen handla om dem, deras närvaro rör inte oss. Polisen tog ju dessutom tag i det, de löste upp deras "hotfulla närvaro".

Presentatören tyckte tydligen det var nödvändigt att poängtera att "den svarta skaran som stått där under kvällen, som vi försökt få undan, har polisen äntligen eskorterat bort". Vad är meningen med att uppmärksamma det? Vi såg det allihop, det är över, why rub it in their faces?

Jag är något besviken...

Reaktioner

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0