Estetik

Jag tycker inte alls om den här hemtentan. Trots att den handlar om något så engagerande som estetik känner jag mig spänd och får huvudvärk efter en stunds enträget skrivande. Det är inte det att ämnet i sig är tråkigt, däremot kanske svårt... försök själv sätta ord på vad estetik innebär och varför det är ett bra pedagogiskt verktyg. Men jag ska inte själv sätta ord på det, jag ska berätta vad litteraturen har att säga om saken.

Att referera till litteratur är jag såklart van vid, särskilt efter 4 terminer på högskolan med mest bara hemtentor. Men den här tentan är annorlunda, den ska bara innehålla litteratur. Ingen analys, ingen diskussion, inga konkreta frågeställningar. Det kanske skulle tyckas vara lättare, men det är det verkligen inte. Jag ska presentera teorierna såsom de presenteras av författarna, jämföra dessa, påvisa skillnader och likheter i deras argument... men själv får jag inte chans att kommentera det jag läser. Och det stör mig något vansinnigt! Jag vill få en chans att kommentera, påpeka när en författare ger en skev bild av något. I nästa hemtenta ska vi å andra sidan inte ha någon litteratur, för den har vi ju redan presenterat i det vi skriver nu. Men fortfarande är inte tanken att man ska analysera litteraturen, nästa hemtenta syftar till att beskriva vår VFU-uppgift.

Hursom - blir jag inte klar har jag chans att fortsätta processa litteraturen och skriva klart under praktiken. Det är också ett bra alternativ. För vem skriver man egentligen? Jag måste ju skriva tentan för min egen skull, den är till för att jag ska förstå teorierna bakom estetik.

I annat fall är estetiken verkligen "min grej". Jag tycker om föreläsaren vi har nu, tyvärr har vi haft henne en alldeles för kort tid, och jag kommer nog knappt se henne framöver. Inför nästa termin har vi vårt första riktiga kursval, och det finns två alternativ. Antingen läser man forskningsmetod för lärare, eller estetiska läroprocesser. Den sistnämnda låter roligast, och framför allt mycket användbar inför kommande yrkesår (vare sig det blir i skolan eller i annat arbete med barn). Men om man väljer det får man inte skriva sitt examensarbete på avancerad nivå, och då saknar man behörighet för att kunna bli forskare... vilket jag funderar på att bli en dag. Att forska på barn, deras lek, inlärningsmetoder, etc. är lockande :)

Jag har skrivit i 10 minuter - och se på den mängd text jag producerat! Jag har inga problem med att skriva mängder, varför ska då hemtentor vara så svåra?

Som sagt, jag kommer inte ha den här föreläsaren nästa termin, jag kommer läsa forskningsmetod. Men efter kursens seminarium har jag ibland stannat och pratat en stund med läraren, det är härligt med någon som är engagerad i estetik. En lärare som lovprisar en för att man målar, spelar rollspel, tittar och deltar i forumspel, anser att lajv är en bra pedagogisk metod - vem skulle inte gilla det?

Hon sa igår, efter vår sista föreläsning, att estetiken inte kommer att vara ett problem för mig i mitt kommande yrke. Jag håller med henne. Men det är fortfarande viktigt att kunna ha något slags grepp om den bakomliggande teorin. Om någon vill ifrågasätta mina metoder, mitt sätt att arbeta med barnen, så måste jag kunna formulera ett svar. Estetiken är så... flummig. Den behöver också en vetenskaplig grund, vilket den har, men inte i samma utsträckning som andra... termer.

Estetiken - läran om förnimmandet. Det du!


Här är böckerna, plus en avhandlning online. Läs, analysera, och sammanfatta dem till 4 sidor. GO!

Senaste tidens konstverk

Jag är osäker på vilka som läser den här bloggen, de flesta har nog tillgång till min Facebook-sida, eller andra sidor där jag visar upp mina konstverk. Men det är alltid roligt att få visa upp dem, alltid trevligt med respons, och bloggen är ju ett slags ansikte utåt. Så... konstdump:


Väggmålning, 18 cm lång. Jag har ju en "kreativ vägg" som jag kan måla och skriva på, samt sätta upp diverse mindre konstverk :P
Här är the Sheriff of Nottingham, spelad av Alan Rickman i Robin Hood: Prince of Thieves
The boys! Watson och Sherlock från BBC's Sherlock. Är som sagt lite smått besatt av det just nu... Här är en bild för att visa på vilken skala jag målar i:
De flesta av mina målningar är små, det syns bara inte när de visas upp utan referens ;)
Den här målade jag nu på Fars Dag. Jag skulle egentligen ha målat den med kaffe (ska tydligen fungera ungefär som akvareller). Men det fanns inte tid att experimentera, så det fick bli svart och brun akrylfärg - akryl är min absoluta favoritfärg.

För en större bild: http://adnaurian.deviantart.com/art/The-Balrog-of-Moria-337710193
Detta är tyvärr bara ett mobilfoto. Den scannade bilden ser helt galen ut, färgerna blir helt upp-o-ner... men jag är nöjd. Har arbetat länge med den här bilden. Det är Balrogen i Moria, från första Lord of the Rings-filmen. Precis som allt annat är den också målad i akryl ;)

Det här är alltså bilder jag målat för mitt eget höga nöjes skull. Det gäller att passa på när man har tid, och när inga beställda bilder ligger och väntar.

Det känns också som fantastisk terapi. Jag hinner smälta så mycket under målarprocessen, allt kan få ta sin tid, jag njuter. Det hade varit helt fantastiskt om all kurslitteratur fanns på ljudband, jag har liksom inget bättre för mig än att lyssna medan jag målar.
 

Det var på tiden

Nu var det riktigt längesedan jag skrev något här, och nu var det dags igen. Inte för att jag medvetet låtit bli, och väntat på denna stund... jag har liksom inte känt någon lust att skriva. Det har inte funnits motivation eller tid. Nu finns tyvärr inte tiden heller, egentligen, men allt blir kanske bättre när jag skrivit av mig en smula.


Året är 2012, det är höst, solen lyser över Västerås. Nu läser jag fjärde terminen av sju på lärarprogrammet, just nu är det hemtentan i Estetik som spökar. På Facebook väller statusarna in om tentaångest, och jag själv är inte optimistisk. Skam den som ger sig, jag sniglar mig fram bäst det går, men det känns relativt hopplöst. Det är inte hela världen att misslyckas, den här tentan kan lämnas in ihop med nästa som utgår ifrån samma ämne, men det är alltid skönast att få saker klara och ur världen. Men jag gillar inte att stressa och pressa fram resultat, särskilt inte när jag vet att det är viktigt. Jag vill förstå vad det är jag läser, jag vill producera en text utifrån det som visar att jag förstår. Det görs inte helt skyndsamt, särskilt inte när man själv är ofokuserad...

För all fokus ligger inte på tentan. Det kanske framgår, i och med att jag sitter och skriver här, men koncentrationen är delad åt många håll. Vad jag hellre skulle vilja göra än att skriva tenta, varför någon inte svarar på sms, hur trevligt det skulle vara med en promenad med en vän, att det snart borde vara hantverkskväll. Plus nörderier, sånt där som bara drabbar just nördar:
Jag måste läsa ut The Hobbit igen innan första filmen har premiär i december. Jag vill läsa mina nya böcker om The Hobbit-filmen. Det läser jag parallellt med Sherlock Holmes, som jag också lyckats snöa in på (alltså dels de ursprungliga böckerna, men särskilt BBC's serie Sherlock). Jag vill måla de tre enorma sköldarna som ska hänga ute på Frösåkers Bryggas vikingahus, som ska vara klara till första helgen i december. Och apropå första helgen i december är det Science Fiction-mässa då, och där jobbar jag tillsammans med ett fantastiskt trevligt par från USA. Hur ska tiderna inför detta fixa sig, undrar jag, då det är VFU (praktik) som gäller de närmaste veckorna. Jag måste planera in de tiderna, men först....

Tenta.

Men det kliar i fingrarna att få måla inte bara sköldar men en hel mängd annat också. Jag har inte producerat så många ambitiösa bilder sedan jag skulle ha utställning med Gycklargruppen TRiX, och jag vill för mitt liv inte sluta. Jag ska lägga upp dem här, lite senare när jag krystat fram lite mer tentatext (fast framför allt läst och reflekterat över kurslitteratur).

Så hej igen, lilla blogg. Trevligt att ses igen. Återkommer lite senare :)

RSS 2.0